15.9.09

Blueberry pie

It's been a while since i made this pie, but i'll try to remember how i did it. This is a very small pie in a very small mold, ideal for two people.


The Dough
based on basic sweet bun dough, just use amounts suitable for you:
Soy milk
About half and half of spelt and wheat flour
Fresh or dried yeast
A pinch of baking powder
Margarine or oil
Vanilla sugar
I used sweetener, but you can just as well use sugar

Filling
Blueberries (or other berries/fruit)
Soy yogurt + Vanilla sugar
OR
Vanilla flavored soy yogurt

Oven 225'C
1. Mix fresh yeast with warm milk or dried yeast with a small amount of flour
2. Make a somewhat loose dough, mix the fat into the dough last
3. Leave the dough under a towel in a warm place for half an hour
4. Roll out the dough and put it into the mold. The dough should hang a couple of centimeters over the edges
5. Mix the blueberries and most of the yogurt-sugar mix, pour onto the dough in the mold. Pour the rest of the yogurt on top and turn the overlapping dough on the filling
6. Put into the oven for some 20-30 minutes. You can "butter" the dough with some vegetable oil

___________

Mustikkapiirakka

Taikina
perustuu tavalliselle pullataikinalle, päätä määrät piirakan koon mukaan:
Soijamaitoa
Noin puolet ja puolet spelttijauhoa ja vehnäjauhoa
Tuoretta tai kuivahiivaa
Hyppysellinen leivinjauhetta
Margariinia tai öljyä
Vaniljasokeria
Makeutukseen käytin makeutusainetta, mutta voit myös käyttää sokeria

Täyte
Mustikoita (tai muita marjoja/hedelmiä)
Soijajogurttia + Vaniljasokeria
TAI
Vaniljanmakuista soijajogurttia

Uuni 225'C
1. Sekoita tuore hiiva kädenlämpöiseen veteen tai kuivahiiva pieneen määrään jauhoja
2. Tee löysähkö taikina, lisää rasva viimeisenä
3. Jätä kohoamaan pyykeen alle lämpöiseen paikaan puoleksi tunniksi
4. Kauli taikina ja laita se vuokaan, taikinaa pitäisi jäädä 1-2 cm reunojen yli
5. Sekoita mustikat, suurin osa jogurtti-vaniljasokeri-seoksesta ja kaada taikinan päälle, kaada loput jogurtista päällimmäiseksi. Käännä taikinan reunat täytteen päälle.
6. Paista n. 20-30 minuuttia. Voit voidella taikina-osaa kasvisöljyllä

No comments:

Post a Comment