15.9.09

Starting with borsch

I came up with this blog while doing my first borsch-soup, so naturally that is going to also be my first post. I usually make huge amounts of food, so just divide the amounts with 2 or 3 if you want to make smaller amounts.


Borsch, 8-10 portions
6 small beetroots
1/2 red cabbage (about 700 grams)
1 sour apple
3 dl soy (protein) grain
~3 l water
Soy yoghurt/milk/cream

Spices:
Thyme
Cumin
Soy sauce
Allspice peppers
Red peppers
Bay leaves
Vinegar
Lemon juice
Vegetable stock

Grate the beetroots and apple, chop the cabbage -> fry with the thyme, cumin and soy sauce. Add the water and the rest of the spices, cook on low heat for about 45 minutes. Add the soy grain and cook far an additional 15 minutes or so. Serve with some soy (or oat / rice...) yoghurt, milk or cream and rye bread or finncrisp.

_______

Borssikeitto, 8-10 annosta
6 pientä punajuurta
1/2 punakaali (n. 700 grammaa)
1 hapan omena
3 dl soija(protein)rouhetta
~3 l vettä
Soijajogurttia/-maitoa/-kermaa

Mausteet:
Timjami
Kumina
Soijakastike
Maustepippureita
Punapippureita
Laakerinlehtiä
Etikkaa
Sitruunamehua
Kasvisliemijauhetta/-kuutioita

Raasta punajuureet ja omena, silppua kaali -> paista timjamin, kuminan ja soijakastikkeen kanssa. Lisää vesi ja muut mausteet, keitä hiljalleen n. 45 minuuttia. Lisää soijarouhe, jatka keittämistä vielä noin vartin verran. Tarjoile soijajogurtin, -maidon tai -kerman (myös esim kaura käy) ja ruisleivän tai hapankorpun kanssa.

1 comment:

  1. is soy (protein) grain just soy flour? or TVP? Thanks!~looks delish! *thendanisays*

    ReplyDelete