22.9.09

The VBB-pizza

The VBB (vegan bodybuilder) pizza

Dough:
1/2 three grain flour (wheat, rye, oat)
1/4 rye flour
1/4 spelt flour
Sunflower seeds
Crushed hemp seeds
Yeast
A pinch of baking powder
Salt, black pepper, dried basil
Olive oil
Warm water

Tomato sauce:
Either make your own tomato puree or use a ready one
balsamic vinegar (or other vinegar)
Soy sauce
Herbs
Black pepper
Sugar
Onion, garlic, chili...

On top (in this pizza):
Black olives
Artichoke
Capers
Onion
Tomato
(One sad and lonely sun dried tomato)
Marinated tofu strips

The tofu marinade:
Water
Soy sauce
Smoke extract
Cayenne
Marmite
Black pepper

Cheese?
If you use cheezly or other similar "cheese", you might want to mix it with nutritional yeast, good taste, good vitamins!

Knead the dough for 10-15 minutes. You can either do a slightly loose dough or a "normal" dough. Just add water and/or flour until the dough feels good. When properly kneaded, the dough should feel kind of stringy or resilient. Use lots of olive oil and pour some on top when you're done kneading. Leave the dough in a bowl under a towel or such in a warm place for about 30 minutes, then roll it out and leave it for another 10 minutes under a towel. Do not put on the fillings yet! Instead put only the dough into the oven and bake it in 225'C until it's almost done, a little bit brown on the edges maybe (5-10 minutes).

You can either mix the ingredients of the tomato sauce cold or warm them on a frying pan.

Put the tomato sauce to complete your pizza and put the pizza back into the oven for another 10-15 minutes. If you use cheese-like-stuff: put the cheese on the pizza only for the last 5 minutes or so.

__________

Vegaanibodarin pizza

Taikina:
1/2 kolmen viljan säpyläjauhoja (vehnä, ruis, kaura)
1/4 ruisjauhoja
1/4 spelttijauhoja
Auringonkukansiemeniä
Rouhittuja hampunsiemeniä
Hiivaa
Pari hyppysellistä leivinjauhetta
Suolaa, pippuria, basilikaa
Oliiviöljyä
Kädenälmpöistä vettä

Tomaattikastike:
Tee itse tomaattimurska tai käytä kaupan valmista
Balsamicoa (tai muuta viinietikkaa)
Soijakastiketta
Yrttejä
Mustapippuria
Sokeria
Sipulia, valkosipulia, chiliä...

Täytteet (tässä pizzassa):
Mustia oliiveja
Artisokkaa
Kapriksia
Sipulia
Tomaattia
(Yksinäinen aurinkokuivattu tomaatti)
Marinoituja tofusuikaleita

Tofun marinadi:
Vettä
Soijakasitketta
Savuaromia
Cayenne-pippuria
Marmitea
Mustapippuria

Juusto?
Suosittelen lisäämään cheezly-raasteen tms. sekaan oluthiivahiutaleita, lisää makua ja vitamiineja!

Alusta taikinaa 10-15 minuttia kunnes siinä on hyvä sitkos. Voit tehdä joko "normaalin" tai vähän löysemmän taikinan. Käytä paljon öljyä, kaada sitä taikinan vielä taikinan päälle kun olet alustanut sen. Peitä pyyhkeellä ja laita lämpimään kohoamaan puoleksi tunniksi. Kauli tai venyttele taikina pellille ja anna sen kohota pyyhkeen alla vielä kymmenisen minuuttia. Älä laita täytteitä vielä pitsan päälle, vaan laita pelkkä pohja uuniin n. 5-10 minuutiksi, 225'C.

Tomaattikastikkeen voit tehdä joko kylmänä tai valmistaa sen pannulla.

Laita tomaattikastike ja täytteet pohjan päälle ja kypsennä pitsaa vielä 10-15 minuuttia uunissa. Laita juusto-meiningit päällimmäiseksi vasta viitisen minuuttia ennen kuin pitsa on valmis.

No comments:

Post a Comment